Bicibarris 2010: biodiversitat i arquitectura sostenible


PROGRAMA Bicibarris 2010.pdf
INSCRIPCIONS La Fàbrica del Sol

Per 10è any consecutiu, celebrem el Bicibarris, el programa d’itineraris amb bicicleta per descobrir la riquesa de la nostra ciutat d’una forma sostenible, saludable i tranquil·la.
Volem donar a conèixer als ciutadans de Barcelona els seus barris i diversificar així el coneixement de la ciutat, que sovint està massa concentrat en els centres de trànsit urbà i turístic i deixa de banda altres espais de gran interès. Centrarem aquesta descoberta en recursos per a un dia a dia més sostenible, des d’una visió àmplia tant mediambiental com social. Volem fer a cada districte una selecció d’espais destacant en cadascun un interès particular a partir de dos temes principals: l’arquitectura i l’urbanisme sostenible (energies renovables i bioconstrucció, aprofitament de recursos…) i la biodiversitat (educació ambiental, preservació d’espècies, reserves naturals…).

ITINERARIS TALLERS
AGENDA D’ITINERARIS EN BICI BICIBARRIS 2010

3 OCTUBRE
HORTA–GUINARDÓ: MANSIONS, MASIES I OCELLS
En aquesta ruta coneixerem els secrets naturals del Parc del Laberint, les hortes de Marcel·lí i la masia de Can Travi Nou, un dormidor de ballesters molt amagat, la petita colònia d’orenetes cuablanques del Mercat, l’encisador carrer Aiguafreda i la imponent masia de Can Fargas.
Guiatge: membre de l’entitat Galanthus

17 OCTUBRE
SARRIÀ: LA PORTA DE COLLSEROLA
Des del cementiri de Sarrià anirem cap al Sarrià vell passant pels Jesuïtes. Enfilarem Via Augusta amunt i visitarem el Parc del Castell de l’Oreneta i el Parc de Setmenat, dos mostres de jardins forestals plenament vinculats a Collserola.
Guiatge: membre de l’entitat Galanthus

24 OCTUBRE
EIXAMPLE: L’UNIVERS ÍNTIM DELS PATIS DE MANSANA
Centrarem el recorregut per diferents patis d’illa de l’Eixample. Alguns s’han recuperat al públic. Es visitaran i s’explicaran les seves diferències. A més, s’aprofitarà per comentar alguns aspectes importants del traçat urbanístic, un edifici privat recuperat per i per a la gent del barri (la casa Golferichs) i un projecte de remodelació controvertit (la reforma del mercat de Sant Antoni).
Guiatge: membre de l’equip SISA (Social Impact Sustainable Architecture)

7 NOVEMBRE
LES CORTS: L’ESPERANÇA DELS GRANS EQUIPAMENTS
Recorrerem alguns dels grans equipaments, explicarem les transformacions que experimenten i els projectes de futur (Portal del Coneixement i la requalificació de terrenys del FC Barcelona). Visitarem una antiga colònia obrera, on veurem alguns dels nous habitatges ja construïts i comentarem el que s’amaga darrere del procés de transformació que pateix.
Guiatge: membre de l’equip SISA (Social Impact Sustainable Architecture)

21 DE NOVEMBRE
SANT MARTÍ: LA FAÇANA MÉS NOVA I MODERNA
Visitarem la renovada façana marítima que es transforma a un ritme vertiginós deixant enrere gran part de la història i el patrimoni industrial característics. Explicarem i podrem comprovar els canvis que comporta el conegut però complex Pla 22@. També coneixerem diferents tipologies experimentals de l’illa de Cerdà i l’arribada de la Diagonal al mar, amb els més moderns edificis de “marca”. Finalment visitarem el renovat barri de la Mina, modificat arran de la Llei de Barris.
Guiatge: membre de l’equip SISA (Social Impact Sustainable Architecture)

28 DE NOVEMBRE
SANT GERVASI: TURONS I RIERES
Aquesta ruta ens permetrà conèixer indrets com el jardí de la Tamarita i les seves fonts, on crien els tòtils, o el turó del Putget, on amb sort podrem gaudir de les acrobàcies dels esquirols i de l’activitat de les aus forestals, i acabarem amb les restes dels torrents que antigament arribaven al mar, on actualment es troba el port de Barcelona, i que ara només són pinzellades del record.
Guiatge: membre de l’entitat Galanthus

12 DESEMBRE
GRÀCIA: PLACES I VIDA DE BARRI
Coneixerem el teixit de la Vil·la de Gràcia a partir de les seves places, on la vida de barri s’ha conservat fins als nostres dies. Ens endinsarem a l’històric Camp del Grassot. Visitarem diferents espais conflictius del barri pels quals els graciencs han lluitat i reivindicat (la plaça de Lesseps, la plaça de les Dones del 36, la plaça del Sol, La Violeta i La Sedeta, a més de la reivindicació dels solars buits, com el dels horts urbans).
Guiatge: membre de l’equip SISA (Social Impact Sustainable Architecture)

19 DESEMBRE
CIUTAT VELLA: L’ENCANT NATURAL DELS EDIFICIS VELLS
Començarem aquesta ruta al Parc de la Ciutadella, on viuen espècies molt curioses com els eriçons. Després visitarem Santa Maria del Mar, on fan niu les tímides gralles; continuarem fins a Santa Maria del Pi, on des de fa molts anys hi crien els xoriguers, i finalment visitarem Sant Pau del Camp, on s’ha instal·lat un hort urbà que fa honor al nom d’aquest antic monestir romànic.
Guiatge: membre de l’entitat Galanthus

A CADA ITINERARI COMPTEM AMB
monitors i mecànic en ruta especialitzats, servei de lloguer de bici en el punt de sortida amb reserva prèvia, i guies especialitzats en biodiversitat i arquitectura sostenible.

CONDICIONS DE PARTICIPACIÓ
Els menors de 7 anys han d’anar amb la cadireta d’una bicicleta
portada per un adult.
Els menors de 7 a 16 anys han d’anar acompanyats d’un adult i
tenir habilitat suficient per a la circulació urbana en grup.
L’organització no es fa responsable d’aquells participants que no
s’inscriguin prèviament.
L’organització es reserva el dret de cancel·lar l’activitat en el
cas de condicions atmosfèriques adverses o que no es cobreixi el
nombre mínim de places.

I A MÉS…
TALLERS GRATUÏTS DE MECÀNICA BÀSICA ALS BARRIS

Vols iniciar-te en la mecànica, mantenir la bicicleta en bon estat o simplement saber com fer una bona neteja? El programa Bicibarris i el projecte Rebiciclem t’ofereixen el taller de mecànica bàsica.
Horari: de 18.30 a 20.30 hores

DIMECRES 3 DE NOVEMBRE | EIXAMPLE
Aula Ambiental de la Sagrada Família, c/ Lepant, 281
DIMECRES 24 DE NOVEMBRE | SANT MARTÍ
Rebiciclem-Biciclot, c/ de la Verneda, 18
DIMECRES 15 DE DESEMBRE | GRÀCIA
Centre cívic La Sedeta, c/ Sicília, 321

PARTICIPA AL TALLER OBERT!
Et vols embrutar les mans? Vols reparar-te la teva bici i no tens el lloc o les eines adequades? Un espai d’autoservei al costat d’un expert que t’assessora.
CADA DIJOUS DEL 7 D’OCTUBRE AL 16 DE DESEMBRE
Horari: de 17.00 a 18.00 h
Rebiciclem-Biciclot, c/ de la Verneda, 18

PORTES OBERTES I INSPECCIÓ TÈCNICA DE LA BICICLETA
Vine a les portes obertes del taller Rebiciclem en el marc de la Festa Major del nostre barri. I si vols que un mecànic et faci un diagnòstic de l’estat de la teva bici i t’aconselli, apunta’t a l’ITB.
DIJOUS 11 DE NOVEMBRE
Horari: de 18.00 a 20.00 h
Rebiciclem-Biciclot, c/ de la Verneda, 18

AMB EL SUPORT DE
Districtes de Gràcia, Sarrià–Sant Gervasi, Les Corts, Sant Martí, Ciutat Vella, d’Horta–Guinardó i Eixample.
Entitat del Medi Ambient
Agència Catalana de Residus

HI COL·LABORA
La Fàbrica del Sol. Equipament d’educació ambiental
Bicicleta Club de Catalunya
Aula Ambiental de la Sagrada Família
Centre cívic La Sedeta

EDICIONS ANTERIORS:
“Bicibarris 2009. Buscant arrels a la ciutat”

Bicibarris 2009:
Buscant arrels a la ciutat

Per any consecutiu, celebrem el Bicibarris, el programa d’itineraris amb bicicleta per descobrir la riquesa de la nostra ciutat d’una forma sostenible, saludable i tranquil·la. Aquest any de la mà de Biciclot, que pren el relleu al Bicicleta Club de Catalunya en la organització.

“Descobrirem diferents Iniciatives de sostenibilitat , des de la construcció bioclimàtica fins a les cooperatives de treball, passant per experiències de comerç just, consum responsable, gestió de residus… En definitiva, maneres d’organitzar-se, sigui a nivell personal, de barri o del planeta sencer, que tenint en compte aspectes socials, mediambientals i/o econòmics pretenen proveir el millor per a les persones i el medi ambient ara i en el futur indefinidament. Adjectius com habitable, equitatiu o viable hi són implícits.”

A cada itinerari comptem amb…
monitors i mecànic en ruta especialitzats, servei de lloguer de bici en el punt de sortida amb reserva prèvia, explicacions a càrrec de persones implicades en els diferents espais que es visiten, esmorzar o aperitiu.

BAIXA’T EL PROGRAMA EN DETALL CLICANT A: “Bicibarris triptic 2009”

Horari: de 10.30 a 14 hores
Preu: 5 euros. Menors, gent gran i col.laboradors: 3 euros
Lloguer de bicicleta: 10 euros
La inscripció és obligatòria. Us hi podeu inscriure fins a dos dies abans de l’activitat. El pagament es fa el mateix dia de l’activitat.

Inscripció obligatòria a:
Truca de 9.30h-14.30h al 933 077 475, o bicibarriseco@biciclot.net

Condicions
Els menors de 7 anys han d’anar amb la cadireta d’una bicicleta portada per un adult.
Els menors de 7 a 16 anys han d’anar acompanyats d’un adult i tenir habilitat suficient per a la circulació urbana en grup.
L’organització no es fa responsable d’aquells participants que no s’inscriguin prèviament.
L’organització es reserva el dret de cancel·lar l’activitat en el cas de condicions atmosfèriques adverses o que no es cobreixi el nombre mínim de places.

itineraris
4 octubre . . . . . . . .Horta: la Barcelona rural i el seu ecosistema
18 octubre . . . . . . . .Sarrià: recuperació i preservació al Parc de Collserola
25 octubre . . . . . . . .Eixample: l’arquitectura al servei de la sostenibilitat
8 novembre . . . . . . .Biciclot: 15 anys sent cooperativa
15 novembre . . . . . . .Les Corts: descoberta d’una colònia obrera del s. XIX
29 novembre . . . . . . .Sant Martí: mobilitat sostenible
13 desembre . . . . . . .Sant Andreu: consum responsable I
20 desembre . . . . . . .Gràcia: consum responsable II
31 gener . . . . . . . . . .Sant Gervasi: ciència, mediambient i innovació tecnològica
14 febrer . . . . . . . . .Ciutat Vella: promoció de valors sostenibles

tallers
–Mecànica bàsica als districtes. Saps com arreglar una punxada, mantenir la bicicleta en bon estat o simplement netejar-la correctament?
Horari dels tallers: de 19 a 21 h. Preu: 10 euros

–“REBICICLEM”!, Vols practicar mecànica de la bici reutilitzant bicicletes en desús? Et vols muntar la teva pròpia bici mentre fas un curs de mecànica?
És molt fàcil… t’ho explicarem als tallers.